20 Şubat 2020 Perşembe

TELEFONU ELİMDEN BIRAKAMIYORUM




   Son zamanlarda öğrencilerin sınav dönemiyle ilgili en çok merak ettiği konuların başında teknolojinin sınırlandırılması yer alıyor. Teknolojik aletler içerisinde en sık kullanılan ve ulaşımı daha kolay olan da genellikle akıllı telefonlar oluyor. Hayatımıza girdiğinden beri çok büyük faydalar sağlamasıyla birlikte aşırı kullanımı nedeniyle büyük sıkıntılara da sebep olan akıllı telefon kullanımı ile ilgili konuyu masaya yatıralım.
   Akıllı telefonlar artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olmuş durumda. Öyle ki eskiden sadece bir iletişim aracı olarak kullanılırken günümüzde iletişimin yanında sosyal aktiviteler gerçekleştirme, boş zamanı değerlendirme adına pek çok uygulama ve hatta iş yaşamı ile ilgili birçok işlemi hızlıca yapabilme imkanı da sunulmaya başlandı. Her geçen gün yepyeni bir özellik sunarak takipçilerini meraklandıran akıllı telefon şirketleri ise satış oranlarını arttırmak için birbirleriyle kıyasıya bir yarış halindeler.
   Hal böyle olunca akıllı telefonun yaşamımıza hızlıca giriş yapması ve zamanımızın çoğunu alması da uzun sürmedi. Başlarda belli bir yaş grubu kullanırken zamanla erken yaşta cep telefonu sahibi olmak kaçınılmaz oldu. Günümüzde pek çok öğrenci akıllı telefon sahibi ve bu durum özellikle ders çalışırken karşılaşılan en büyük zorlukların başında yer almaya başladı.
   Sınava hazırlanan öğrenciler bu dönemde beslenme, uyku düzeni, ders çalışma planı gibi sorunlarla boğuşurken bir de elinden bırakamadığı ancak başında saatler geçirdikten sonra vicdan azabı çektiği akıllı telefonlar için çözüm yolları arıyorlar.
   Peki Telefon Kullanımını Sınırlama Konusunda Neler Yapılabilir?
   Eğer öğrencilerin kullandıkları bir ders çalışma programı varsa içeriğinde yer alan dinlenme saatlerine dikkat edilmelidir. Bu saatler dışında telefon kullanımı sıfıra indirilirse sorun kalmayacaktır. Ancak bağlı olunan bir program yoksa yani daha çok düzensiz bir çalışma planı yürütülüyorsa o zaman daha dikkatli olunmalıdır. Zira telefonla geçirilen vaktin çok çabuk ilerlediği ve bu durumun olumsuz pek çok sonuca götürdüğü bilinmektedir.
   Bunları biliyoruz zaten ama yine de elimizden bir türlü bırakamıyoruz derseniz bu durumda bahsedilmesi gereken en önemli konu “sorumluluk”  olacaktır. Maalesef şunu yaparsanız kesinlikle akıllı telefonu elinizden bırakırsınız diyebileceğimiz bir formül yok. Ancak sorumluluklarınızı sürekli hatırlar ve ona yönelik davranırsanız sınav dönemi sizin için daha bilinçli bir dönem olarak geçecektir. Sorumlulukları hatırlama noktasında da benim öğrencilere önerdiğim ve faydalı olduğunu düşündüğüm bir yöntem var. Oldukça basit ve etkili olduğunu düşündüğüm bu yöntemde öncelikle sınav dönemi sonunda ulaşmak istediğiniz hedefi düşlemeniz gerekiyor. Hemen hemen herkesin aklında bir ya da birkaç meslek hayali vardır diye düşünüyorum. Bu konuyu etraflıca düşündükten sonra örneğin hukuk fakültesini istiyorsanız büyük beyaz bir kağıda,
Avukat olmak için ………….. yapmalıyım  yazarak boşluklara yapmanız gerekenleri yazabilirsiniz. buraya yazacağınız cümle size sorumluluklarınızı hatırlatacaktır. Telefon kullanımı için de kendi belirlediğiniz ve derslerinizi çok aksatmayacağınız bir saati kağıda yazabilirsiniz. Bu durumda şöyle bir cümle uygun olabilir.
Avukat olmak için günde en fazla 1 saat telefon kullanmalıyım.
   Bu örnek bir saat olmakla birlikte kaç saat geçirmeniz gerektiği konusunu okul psikolojik danışmanınızdan yardım alarak da belirleyebilirsiniz. Ardından bu kağıdı odanızda görünür bir yere asabilirsiniz. Böylece her gün sorumluluklarınızı hatırlar aynı zamanda da hayalinizdeki meslek için çabaladığınızı görme fırsatı elde etmiş olursunuz.
   Hepinize iyi çalışmalar dilerim..
   Psiket..

19 Şubat 2020 Çarşamba

POZİTİF STRES NEDİR?


Stres, vücudun karşılaştığı yeni durum karşısında verdiği fizyolojik ve psikolojik tepkilerin tümüdür. Stres çoğunlukla denge bozan ve beklenmeyen durumlara karşı uyum sağlanması beklendiğinde ortaya çıkar ve uzun sürmesi kişinin yaşam kalitesini düşürür.
Stres hayatın kaçınılmaz bir parçasıdır. Kendinizi her şeyden izole bir yerde yaşıyor olarak hayal edin. Kocaman bir bahçeniz var ve yemyeşil bir alanda sebzelerinizi yetiştiriyorsunuz. Bir anda fırtına çıkıyor ve bahçeniz darmadağın oluyor; ancak siz tüm kışı o sebzelerden faydalanma üzerine kurmuştunuz. Beklenmeyen bu durum, sorunsuz hayatınıza yeni bir stres kaynağı olarak dönecektir.
Pek çok etmen strese neden olabilmektedir. Stresin kişisel tetikleyicileri olduğu gibi toplum olarak etkilendiğimiz durumlar da söz konusu olabilmektedir; sınavlar, hastanedeki bir yakının ameliyattan çıkmasını bekleme gibi. Var olan potansiyel ile beklenti oranı arasındaki açı büyüdükçe de stres düzeyi artmaktadır. Örneğin, yeni bir iş teklifi aldınız; fakat iş hayatında henüz 3. yılınız olmasına rağmen size ayrılan pozisyon yüksek düzeyde bir idareyi gerektiriyor. Altında kalkabileceğinizi düşündüğünüz bu pozisyonun daha fazla tecrübeyle harmanlanarak yürütülmesi gerektiriyorsa bu durum, işe başlayıp kendinizi yetersiz hissetmeye başladığınızda stresi ortaya çıkaracaktır.
Stresle ilintili bir başka kavram örgüsü ise korku ve kaygılardır. Varoluşçu yaklaşıma göre, kişiliğin özü onun anlam arayışıyla ilişkilidir ve kaygılar hayatımıza anlam katan bir unsurdur yani kaygı ve korkularımız yaşamımızın doğal bir parçasıdır.
Fizyolojik yapımız, stresin oluşturduğu ve kaygıya sebep olan duruma karşı en belirgin tepkileri vermektedir. Çünkü stres sonrası vücudumuzda meydana gelen dengesizlik durumu hormonal değişikliklere yol açar. Ayrıca sinir hücrelerinde de farklılıklar gözlenir ve tüm bu değişiklikler sonucu gözle görülür belirtiler ortaya çıkar. Örneğin avuç içlerinde terleme ve yüzün kızarması gibi.. Söz konusu belirtiler, sınava girme ve iş için mülakata katılma gibi kaygı oluşturan durumlarda kendini gösterebilir. Vücudun stres anında verdiği tepki durumuna savaş veya kaç tepkisi denmektedir.
Pozitif ve Negatif Stres Nedir?
Stres iki kategoride ele alınmaktadır:
·         Pozitif Stres (Östres)
·         Negatif Stres (Distres)
Negatif Stres, günlük hayatta sıkça karşılaştığımız durumlar için kullandığımız bir terimdir. Örneğin; işten ayrılma, iflas etme, sevilen birinin vefatı gibi. Genellikle olumsuz durumlarla entegre olmuş bu stres durumu motivasyonumuzu düşüren ve problemlerimizi arttırıcı bir etki yapar.
Pozitif stres ise yine günlük hayatta karşımıza çıkan olağan ve olağan dışı durumlarla ilgili olup tamamen olumsuz tutuma yol açmaması açısından negatif stresten ayrılır. Örneğin, daha önce hiç gitmediğiniz bir ülkeye seyahat etmeye karar verdiniz. Sizin için müthiş bir deneyim olacağından eminsiniz; fakat her şeyi ayarlamış olmanıza rağmen hava limanına indiğiniz an bambaşka bir dünyaya adım atmış gibi hissedebilirsiniz. Bir duruma kendimizi her ne kadar hazırlamış olsak da içeriğinde beklenmedik durumlar da olabileceğinden stres kaynağımız olabilirler. Ebeveyn olacağınızı aylar öncesinden öğrenmiş olsanız da bebeğiniz doğduktan sonra hem mutlu olup hem de karşılaştığınız her yeni ve olumsuz durumda stres durumuyla karşı karşıya kalabilirsiniz.
Pozitif stres durumu kişiler için motive edici bir yapıya sahiptir ve var olan potansiyelimizi arttırmak için kullanılabilir. Stresle baş etmede ve stresin etkin kullanımını sağlamada uzman bir ruh sağlığı çalışanından yardım alabilirsiniz. 
Keyifli okumalar..
Psiket..

14 Şubat 2020 Cuma

OTİZM TEMALI DİZİ ÖNERİSİ


     Otizmli bir çocuk, annesiyle asla anlaşamayan bir ergen, hayatını oğluna adadığından kendini keşfetmeye yeni başlayan bir anne ve geçmişin izini silerek çocuklarıyla ilişkilerini düzeltmeye çalışan bir baba… Otizmi anlatan böylesine neşeli yer yer dramatik ve bir o kadar da öğretici bir dizi arıyorsanız doğru adrestesiniz!
     Sam GARDNER, lise çağında otizmli genç bir çocuktur ve ailesiyle birlikte yaşamaktadır. Annesi Elsa küçüklüğünden beri onunla ilgilenerek hastalığı konusunda en büyük destekçisi olmuştur. Babası acil tıp teknisyeni olarak çalışmakta ve anne Sam’ e annesi kadar yakın olamamıştır. Kız kardeşi Casey ise başarılı bir koşucudur ve görünürde anlaşamasalar da aslında Sam’ i çok sevmekte ve onu hep korumaktadır. Sam, penguenlere olan ilgisi ve resim yeteneği ile öne çıkarak ve otizmin sınırlandırdığı sosyalleşmeyi aşmaya çalışmaktadır. İnsanları gözlemleme ve yorumlama biçimi çoğunlukla çok sevdiği ve hakkında pek çok bilgiye sahip olduğu penguenler üzerinden olmaktadır. Böylelikle hem otizm hem de Antartika Kıtasının yerlileri olan penguenlere dair derin bilgiler verilmektedir.
     Dizi şimdilik 3 sezondan oluşmakta ve her bir sezonda Sam ve ailesinin gelişimi ile yaşadıkları olaylar neticesinde evrildikleri yaşam biçimleri anlatılmaktadır. Bölümler 30 dakikadan oluşmakta ve tam anlamıyla kısa ama öz dediğimiz durumu yansıtmaktadır.
     Yazar Notu: Dizide en dikkat çekici noktalardan biri otizm üzerine yapılan araştırmalar ve konu hakkında bizim ülkemize oranla yapılan etkinliklerin fazla olmasıdır. Üstelik orta düzey bir üniversitede bile engellilere yönelik hizmetler ve otizmlilerin eğitim konusunda aileleri ve kurumlar tarafından desteklenmesi oldukça etkili uygulamalar olarak karşımıza çıkmaktadır.
Keyifli seyirler.
Psiket..
Dizinin Adı: AYTPİCAL
Yönetmen: Robia RASHİD
Oyuncular: Keir Gilchrist, Jennifer Jason Leigh, Brigette Lundy-Paine, Amy Okuda, Michael Rapaport
Süre: 30 Dakika
Ülke: ABD
Sezon Sayısı: 3

7 Şubat 2020 Cuma

HAYVANLARI ÖĞRENİYORUM

Harfleri Öğreniyorum serisinin devamı niteliğinde olabilecek yeni bir seri ile karşınızdayım! Çocuklara eğlenceli etkinlikler şeklinde sunulabilecek olan bu seride tam 50 hayvan çeşidi var. Üstelik İngilizceleri ile birlikte! Hikayeler üreterek başlayacağınız etkinliği o harfle başlayan diğer hayvanlar neler olabilir sorusuyla devam ettirebilirsiniz. Örneğin, 
-Köpek "K" harfi ile başlar, peki k harfi ile başlayan başka bir hayvan daha söyleyebilir misin?
-Kurbağa, kertenkele vs.
Etkinlik sürecinde çocuğun çabasını her daim takdir etmelisiniz ki düşünme ve üretme konusunda cesaretlensin. Bilemediği yerlerde küçük ipuçları verebilirsiniz. Yine de bilemezse örnekleri siz verebilirsiniz. 
Birkaç örnek hayvan kartını buraya bırakıyorum. 50 Adet Hayvan Kartının tamamını indirmek için     --> https://www.girisimciogretmen.com/Store/UserStore?UsersProfileUserID=31512



 adresine bakabilirsiniz (girisimciogretmen.com internet adresi "Psiket Danışmanlık" mağazası).
Keyifli çalışmalar dilerim.
Psiket..













4 Şubat 2020 Salı

SEYAHAT PLANLARI


     Siz de seyahatler çekiyor canım diyenlerden iseniz ya da ben zaten sık sık seyahata çıkıyorum diyorsanız sizin de plan oluşturma vaktiniz demektir!
Daha önce Ders Çalışma Planları şeklinde düzenlediğim planların ikinci etabı Seyahat Planları ile artık çok sevdiğiniz gezileriniz için eksik kalmayacak ;) 
  • Ben gitmeden önce yapacaklarımı not etmek istiyorum diyenler,
  • Gittiğim, gördüğüm ve aklıma kazınan favori etkinliklerim her daim aklımda kalsın diyenler,
  • Seyahatlerimi gün gün ayrıntılarıyla yazmak istiyorum diyenler,
  • Ana hatlarıyla gezi notları tutmak istiyorum diyenler,
      Herkese uygun Seyahat Planlarıyla gezmek, görmek, öğrenmek ve keşfetmek artık çok daha eğlenceli!




NORMALLEŞME PSİKOLOJİSİ

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de görülmeye başlanan Covid-19 nam-ı diğer Koronavirüs artık adının anıldığı yerde hüznü çağrıştırmakta...