19 Şubat 2020 Çarşamba

POZİTİF STRES NEDİR?


Stres, vücudun karşılaştığı yeni durum karşısında verdiği fizyolojik ve psikolojik tepkilerin tümüdür. Stres çoğunlukla denge bozan ve beklenmeyen durumlara karşı uyum sağlanması beklendiğinde ortaya çıkar ve uzun sürmesi kişinin yaşam kalitesini düşürür.
Stres hayatın kaçınılmaz bir parçasıdır. Kendinizi her şeyden izole bir yerde yaşıyor olarak hayal edin. Kocaman bir bahçeniz var ve yemyeşil bir alanda sebzelerinizi yetiştiriyorsunuz. Bir anda fırtına çıkıyor ve bahçeniz darmadağın oluyor; ancak siz tüm kışı o sebzelerden faydalanma üzerine kurmuştunuz. Beklenmeyen bu durum, sorunsuz hayatınıza yeni bir stres kaynağı olarak dönecektir.
Pek çok etmen strese neden olabilmektedir. Stresin kişisel tetikleyicileri olduğu gibi toplum olarak etkilendiğimiz durumlar da söz konusu olabilmektedir; sınavlar, hastanedeki bir yakının ameliyattan çıkmasını bekleme gibi. Var olan potansiyel ile beklenti oranı arasındaki açı büyüdükçe de stres düzeyi artmaktadır. Örneğin, yeni bir iş teklifi aldınız; fakat iş hayatında henüz 3. yılınız olmasına rağmen size ayrılan pozisyon yüksek düzeyde bir idareyi gerektiriyor. Altında kalkabileceğinizi düşündüğünüz bu pozisyonun daha fazla tecrübeyle harmanlanarak yürütülmesi gerektiriyorsa bu durum, işe başlayıp kendinizi yetersiz hissetmeye başladığınızda stresi ortaya çıkaracaktır.
Stresle ilintili bir başka kavram örgüsü ise korku ve kaygılardır. Varoluşçu yaklaşıma göre, kişiliğin özü onun anlam arayışıyla ilişkilidir ve kaygılar hayatımıza anlam katan bir unsurdur yani kaygı ve korkularımız yaşamımızın doğal bir parçasıdır.
Fizyolojik yapımız, stresin oluşturduğu ve kaygıya sebep olan duruma karşı en belirgin tepkileri vermektedir. Çünkü stres sonrası vücudumuzda meydana gelen dengesizlik durumu hormonal değişikliklere yol açar. Ayrıca sinir hücrelerinde de farklılıklar gözlenir ve tüm bu değişiklikler sonucu gözle görülür belirtiler ortaya çıkar. Örneğin avuç içlerinde terleme ve yüzün kızarması gibi.. Söz konusu belirtiler, sınava girme ve iş için mülakata katılma gibi kaygı oluşturan durumlarda kendini gösterebilir. Vücudun stres anında verdiği tepki durumuna savaş veya kaç tepkisi denmektedir.
Pozitif ve Negatif Stres Nedir?
Stres iki kategoride ele alınmaktadır:
·         Pozitif Stres (Östres)
·         Negatif Stres (Distres)
Negatif Stres, günlük hayatta sıkça karşılaştığımız durumlar için kullandığımız bir terimdir. Örneğin; işten ayrılma, iflas etme, sevilen birinin vefatı gibi. Genellikle olumsuz durumlarla entegre olmuş bu stres durumu motivasyonumuzu düşüren ve problemlerimizi arttırıcı bir etki yapar.
Pozitif stres ise yine günlük hayatta karşımıza çıkan olağan ve olağan dışı durumlarla ilgili olup tamamen olumsuz tutuma yol açmaması açısından negatif stresten ayrılır. Örneğin, daha önce hiç gitmediğiniz bir ülkeye seyahat etmeye karar verdiniz. Sizin için müthiş bir deneyim olacağından eminsiniz; fakat her şeyi ayarlamış olmanıza rağmen hava limanına indiğiniz an bambaşka bir dünyaya adım atmış gibi hissedebilirsiniz. Bir duruma kendimizi her ne kadar hazırlamış olsak da içeriğinde beklenmedik durumlar da olabileceğinden stres kaynağımız olabilirler. Ebeveyn olacağınızı aylar öncesinden öğrenmiş olsanız da bebeğiniz doğduktan sonra hem mutlu olup hem de karşılaştığınız her yeni ve olumsuz durumda stres durumuyla karşı karşıya kalabilirsiniz.
Pozitif stres durumu kişiler için motive edici bir yapıya sahiptir ve var olan potansiyelimizi arttırmak için kullanılabilir. Stresle baş etmede ve stresin etkin kullanımını sağlamada uzman bir ruh sağlığı çalışanından yardım alabilirsiniz. 
Keyifli okumalar..
Psiket..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

NORMALLEŞME PSİKOLOJİSİ

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de görülmeye başlanan Covid-19 nam-ı diğer Koronavirüs artık adının anıldığı yerde hüznü çağrıştırmakta...