4 Mart 2020 Çarşamba

NEDEN UZMANA BAŞVURMALIYIM?


 

 Günlük hayatta kendimize, ailemize veya yakın çevremize dair pek çok sorunla karşılaşıyoruz. Sorunları çözme noktasında başvurduğumuz ilk mercii de yakın arkadaşlarımız oluyor. Çünkü sıkıntılı anda destek almak hepimizin içinde yer etmiş ilk çözüm yoludur.
Bazen en ufak bir onay veya etkili bir söz sorunumuzu ortadan kaldırmaya yetiyor. Çünkü nispeten daha basit meselelerimiz için ihtiyacımız olan şey budur. Ancak bazen öyle durumlarla karşılaşırız ki işin içinden çıkamaz hale geliriz. En yakın arkadaşlarımızın verdiği destek mesajları da sıkıntılarımızı gidermeye yetmez. Böyle durumlarda atılması gereken en önemli adım ruh sağlığı alanında çalışan bir uzmana danışmaktır. Bu işin eğitimini almış kişiler size arkadaşlarınızın verdiği tavsiyelerden daha fazlasını verir. Uzmandan yardım almak sorunları geçici yoldan halletmekten ziyade hayat boyu sağlıklı bir birey olmanıza yardımcı olur.
   Gelelim ruh sağlığı çalışanlarına… Psikiyatristler, psikologlar, psikolojik danışmanlar, sosyal hizmet uzmanları… Günümüzde sorunlarınızı aşmanıza yardımcı olmak üzere eğitim almış pek çok ruh sağlığı çalışanı var. Ancak ülkemizde ne yazık ki bu tür uzmanlardan yardım isteme oranı oldukça düşük. Oysaki modern dünyanın getirdiği stres ve buhranla tek başınıza mücadele etmek zorunda değilsiniz. Size yardımcı olabilmek için yetişmiş hatta bunun üstüne çeşitli eğitimler almaya devam eden pek çok çalışan sizleri bekliyor. 
   Yaşadıkları karşısında uzmanlara başvuran insanlar da var elbet. Ancak bu grubun içinde azımsanmayacak bir çoğunluk var ki işte belki de en tehlikeli sonuçlar buradan çıkıyor.
“BAŞVURACAĞINIZ UZMANI ARAŞTIRIN”
   Kulaktan dolma bilgiler ve tavsiyeler üzerine birilerinden yardım almak demek bu alanda lisans eğitimi almış kişileri hiçe saymak demektir. Psikoloji dünyası öyle bir deryadır ki biraz bilgi toplayan kişiler dahi kendini uzman zannediyor. Sadece psikoloji kitaplarını okumak ve yeterince bilgi sahibi olduğunu düşünmek bu alanda uzman olmak demek değildir. O yüzden başvuracağınız kişinin öncelikle LİSANS bilgilerini sorgulamanızda fayda vardır. Aksi takdirde tek derdi para kazanmak olan kişilerin tuzağına düşebilirsiniz.
Son olarak parantez açmak istediğim konu “pedagog” meselesi. Üniversitelerin pedagoji bölümü kapanalı yıllar oldu. Yani şu an böyle bir mezun veren okul yok. Ancak bu mesleği –tam olarak olmasa da- karşılayan meslek psikolojik danışmanlıktır. Adliyelerde çalışan psikolojik danışmanların unvanı “pedagog” tur. Dolayısıyla çocuğu ilgilendiren herhangi bir bölümden mezun kişiler pedagog değildir. Lütfen bu ayrıma da dikkat ediniz. Ayrıca bu bölümden mezun olmak demek iyi bir pedagog olmak demek değildir. Çocuk psikolojisi üzerine eğitimler almak veya yüksek lisans yapmak daha kaliteli bir hizmet sunmak için gereklidir.
   Kendinize bir iyilik yapın ve gerçek bir uzmana danışın.
   Sağlıkla kalın.
   Psiket..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

NORMALLEŞME PSİKOLOJİSİ

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de görülmeye başlanan Covid-19 nam-ı diğer Koronavirüs artık adının anıldığı yerde hüznü çağrıştırmakta...