24 Ekim 2018 Çarşamba

KAZANMANIN OLASILIĞI

   
     Temelleri XVI. yy'da atılmış olan olasılık kavramı, günümüzde matematik biliminin temel taşlarından biri olarak kabul edilir. Öyle ki bilimsel veya günlük hayata dair pek çok problem olasılık üzerinden değerlendirilir ve tahmini sonuca ulaşılmaya çalışılır. İşlemsel ifadesi her ne kadar akılları karıştırsa da bilim insanları için olasılık, düşünce dünyasında sınırsız sayıda kapı açan bir anahtar görevi görür.
     İlk olarak Aristo' nun eserlerinde adı geçen olasılık kavramı modern incelemelerine XVII. yy'da kavuşmuştur. Blaise Pascal ve Pierre de Fermat' ın araştırmaları olasılığı matematik bilimi içerisinde oldukça önemli bir noktaya taşımıştır. Olasılık hakkında ilk bilimsel açıklama 1657 yılında Christiaan Huygens' ten gelmiştir. Bundan sonra çeşitli eserlerinde konu edinilen ve araştırmalara devam edilen kavram o döneme kadar basit incelemelerden ibaret olmuştur. Bu sebepten ötürü modern olasılık kuramının geliştirilmesi XIX. yy' ı bulmuştur.
     Olasılığın bilimsel getirilerinin yanı sıra günlük hayata dair açıklamaları, sürekli bir koşuşturmaca içinde olan ve bu sebeple yoğun stres yaşayan insanoğlu için farklı bir bakış açısı kazandırabilir. Mesela basit bir örnek üzerinden düşünelim. Olasılık der ki;
     "Eğer bir olayın gerçekleşme oranı yüzde elliden (%50) fazla ise o olay gerçekleşir."
     Biz bu durumu üniversite sınavına hazırlanan gençler üzerinden değerlendirelim. Elde etmek istediğiniz sonuç "üniversiteyi kazanmak" ise bu sonucun gerçekleşmesini sağlayan özellikler neler olabilir? Bu sorunun cevapları kişiden kişiye değişebilir; ancak genel tabirlerle birkaç seçenek yazalım.
  • Sınava kazanmaya dair istek (Hedef belirleme ile kendini gösterebilir.)
  • Sonuca ulaşabileceğine dair inanç
  • Kazanmak için yapılacak gerekli çalışmalar (konu çalışma, test çözme vs.)
  • Başarılı sonuç elde etmek için yapılacak fedakarlıklar (uykusuz kalma gibi)
  • Bilinçli bir şekilde yapılan araştırmalar (sınavlar veya hedeflerinize yönelik)
     Bu liste arttırılabilir veya azaltılabilir; ancak bu şekilde hazırladığınızı farz edelim. Eğer listenizdeki maddelerin yarısından fazlasına sahipseniz yani bu maddeleri gerçekleştirmek için gerekli çabayı gösteriyorsanız sınavı kazanmanızın önünde bir engel yok demektir. Bunu ben söylemiyorum, olasılık söylüyor!
     Bu bilginin doğruluğu veya yanlışlığı tartışılabilir; fakat doğru olduğunu farz edersek aslında bizlere çok önemli bir mesaj verdiğini de anlamış oluruz. Eğer bir şeyi gerçekleştirmek için gerekli şartlara sahipseniz, o şeyin gerçekleşmesi için önünüzde hiçbir engel yoktur. Yine sınav bazlı düşünecek olursak halihazırda yaptığınız çalışmalar, uykunuzdan fedakarlık etmeniz ve hedeflerinize yönelik isteğiniz o şartları kendi ellerinizle sağladığınızın bir göstergesi sayılır. Dolayısıyla daha yolun başındayken umutsuzluğa kapılmanız için hiçbir sebep yoktur.
     Yılmadan çalışmalarınıza devam edin ki süreç sonunda içinizdeki gücü açığa çıkarabilesiniz.
     İyi çalışmalar.
     Psiket..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

NORMALLEŞME PSİKOLOJİSİ

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de görülmeye başlanan Covid-19 nam-ı diğer Koronavirüs artık adının anıldığı yerde hüznü çağrıştırmakta...