1 Ekim 2018 Pazartesi

PANİK ATAKLAŞTIRAMADIKLARIMIZDAN MISINIZ?


Halk arasında terimsel anlamıyla uyuşmayan hatta basit denklemlerle bağdaştırarak ağza sakız edilmiş pek çok olgu var. Bunlardan biri de panik atak. Her sıkıntı anında “Eyvah ben panik atak oldum!” diyerek ortalığı velveleye veren teyzeler ve “Panik atağım tuttu, ilacımı getirin.” diyen amcalar sağolsun zamanla bu rahatsızlığı baş ağrısı gibi herhangi bir anda ortaya çıkabilecek ve çözümü kulaktan dolma bilgiler veya elden ele dolaştırılan ilaçlar ile sağlanabilecek bir rahatsızlık haline getirdiler. Oysaki panik atak ciddiye alınması gereken bir psikolojik rahatsızlıktır.
Panik Atak Nedir?
Aniden başlayan bir nöbet şeklinde ortaya çıkan ve bulantı, terleme, titreme, çarpıntı, nefes alamama ve boğulma hissi, baş dönmesi ve beraberinde yükselen kaygı ile birlikte yoğun ölüm korkusunun eşlik ettiği psikolojik bir rahatsızlıktır. Yaklaşık 10 dakika içerisinde zirveye ulaşan kriz anı genellikle bu andan sonra yavaş yavaş azalarak kaybolur. Ancak uzun süre devam ettiği de görülmüştür.
Kriz anında kişi yaşadığı hislerin hiç geçmeyeceğini düşünür ve kendisini kötü hissettiren bu hislere fazlaca odaklanır. Dolayısıyla tedirginlik ve karamsarlık duyguları da bütün bu olumsuzluklara eşlik eder.
Genellikle stresli anlarda ortaya çıktığından nöbet geçse bile tekrar yaşanacağı düşüncesi kişiyi fazlaca meşgul eder. Bunun dışında fobik durumlarda da panik atak gözlenebilir. Örneğin; agorafobisi olan kişilerde bu durum nüksettiği anda panik atak da tetiklenebilir. Ayrıca yoğun depresyon duyguları ile de paralellik gösteren panik atak durumları söz konusu olabilmektedir.
Panik atak, tedavisi mümkün olan bir rahatsızlıktır. İlaç tedavisi ile birlikte sağlanan psikolojik destek ile panik atağı yenmek ve daha sağlıklı bir yaşama merhaba demek için öncelikle bir uzmandan yardım almanız gerekmektedir.
Dikkat edeceğiniz üzere burada en önemli nokta, yaşadığınız olayın panik atak mı yoksa başka bir şey mi olduğunu anlamak olacaktır. Stres anında geçirdiğiniz her kriz durumu panik atak değildir. Panik atağın gerçekleşip gerçekleşmediği yönünde şüpheleriniz varsa bunu bakkal Salih amcaya değil uzmana danışmanız daha doğru olacaktır.
Panik atak nezdinde anlattığım durumun benzerleri de maalesef hala toplumumuzda yer almakta. Terimsel doğruluk payı bir yana yanlış algıladığımız sorunlar bizlere yanlış çözümler olarak geri dönüyor. Eğer bilinçli olmak ve daha yaşanılabilir bir hayata sahip olmak istiyorsanız lütfen etkisi altında olduğunuz durumu iyice araştırmadan herhangi bir adım atmayın.
Esenle kalın..
Psiket..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

NORMALLEŞME PSİKOLOJİSİ

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de görülmeye başlanan Covid-19 nam-ı diğer Koronavirüs artık adının anıldığı yerde hüznü çağrıştırmakta...