1 Ekim 2018 Pazartesi

HAYATI KARIŞIK KAL


Hayatta çoğu zaman bir düzen oluşturmaya çalışırız. Sabah aynı saatte kalkmak, gece aynı saatte uyumak, gün içinde hep aynı saatte kahve içmek gibi. Bütün bu standartlar daha yaşanılabilir bir hayat için der, inandırırız kendimizi. Bazılarımız neredeyse ömür boyu sürdürür bu düzeni. Hatta şimdilerde izlemek için zamanımızın çoğunu harcadığımız dizilerde “çalışan kişiler” dakik, düzenine aşırı önem veren ve alışkanlıklarından kolay kolay vazgeçmeyen tiplemeler olarak bizlere sunuluyor. Bütün bunların neticesinde bizler de gireceğimiz bir sınav veya gerçekleştireceğimiz bir proje varsa kendimize “her gün şu kadar işi yapmalıyım” gibi kurallar koyuyoruz.
Kurallarla yaşamak yanlış bir durum değil elbet. Bir işi başarmak için azim ve kararlılığın yanında düzen de gerekir. Ancak bunu böylesine sürekli hale getirmek beyni tembelleştirdiği gibi vücudun da buna alışmasına sebep olur.
Şöyle ki her gün aynı bardaktan kahve içmeye başladığınızda kendinizi buna alıştırmış oluyorsunuz. Bir süre sonra bu durum kahve ihtiyacı hissettiğinizde hiç düşünmeden aynı bardağa yönelmenize sebep oluyor. Böylece ayrıntılardan da uzaklaşmış oluyorsunuz. Bardağın rengi veya üzerindeki şeklin ne olduğu önemsizleşiyor. Sadece beyne kopyalanan görüntü ile eşleşme sağlanmaya çalışılıyor.
Araştırmalara göre bu tür monotonlaşmalar Alzheimer yani halk arasında bilinen adıyla unutkanlık hastalığına olumsuz bir etki bırakıyor. Yorulan beyin hücreleri çalışmadıkça hastalığa davetiye çıkıyor. Bu sebepledir ki altı çizilen konu “bulmaca çözmek” değil “farklı türde bulmacalar” çözme oluyor.
Eğer hayatınız boyunca biriktirdiğiniz o güzel anıları kaybetmek istemiyorsanız ve kendinizi her daim dinç ve sağlıklı hissetmek istiyorsanız hayatı karışık çalın! Bugün okula farklı bir yoldan gidin veya işe giderken kullandığınız çantayı değiştirin. Böylece beyninize üzerinde düşünülecek yepyeni bilgiler sunmuş olacaksınız.
Esenle kalın..
Psiket..

4 yorum:

  1. Hayatın düzeni de malotonuda hep aynı geliyor ikisini de yaşadım. Fakat hastalıklar için çare gerek beynimizin bu düzeneklerin altında ezilmesine izin vermeyeceğim bunun için bende farklı bulmacalara dadandım . Bilgilendirme için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Farklılıklar her zaman iyidir. Etrafa daha dikkatli bakmamızı ve olup bitenleri daha iyi analiz etmemizi sağlar. Bakış açımızı genişletmek ufkumuzu da açar. Bulmaca konusu da hem kendinizi geliştirmenize hem de beyninizi dinç tutmanıza yarar. Bildiler paylaştıkça çoğalır, rica ederim :)

      Sil
  2. Desenize monotonluk önce yaşamım renklerini solduruyor, sonra da anıları yok ediyor. Faydalı bir yazı olmuş. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Monotonluk bizi sadece biz yapar, düzen değişikliği ise “hayal gücümüzün alabildiği her şey”. Rica ederim, keyifli okumalar :)

      Sil

NORMALLEŞME PSİKOLOJİSİ

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de görülmeye başlanan Covid-19 nam-ı diğer Koronavirüs artık adının anıldığı yerde hüznü çağrıştırmakta...