1 Ekim 2018 Pazartesi

ŞİDDET NEDİR?


Toplumumuzun ve tüm dünyanın kanayan yaralarından biri olan şiddet unsuru her geçen gün artan vaka sayılarıyla birlikte gündemin ön sıralarında yer edinmiştir. Bu durumun sebebi ve olası çözüm yolları üzerinde çeşitli araştırmalar yapılmakta ve kamuoyunu aydınlatıcı çalışmalara ağırlık verilmektedir. Zira şiddet konusunda en büyük sıkıntılardan biri de şiddete maruz kalan kişilerin neler yapabileceğini bilmemesi ve sonucunda şiddete göz yummasıdır. Oysaki şiddet uygulayan/maruz kalan bireyler bilinçlendikçe olumlu sonuç elde etmek mümkündür.
Peki Şiddet Nedir?
“Bir bireyin başkasına veya başkalarına karşı çeşitli şekillerde yaptığı ve zararla sonuçlanan her türlü davranış” şeklinde tanımlanabilecek olan şiddet kaynaklarda dört temel ayrımda kendini göstermektedir. Bunlar;
·         Tokat, yumruk, tekme, silahla zarar verme vb. davranışlarla kendini gösteren fiziksel,
·         Gelirine el koyma, para vermeme, çalışmaya zorlama vb. özelliklere sahip ekonomik,
·         Cinsel ilişkiye zorlama, cinsel içerikli sözler söyleme vb. şekilde olabilen cinsel,
·         Suçlu hissettirme, alay, eleştiri, küsme vb. unsurları barındıran psikolojik,
şeklinde örneklendirilebilir.
Sosyal medyanın hayatımızda hızlıca yer edinmesinin ardından ortaya çıkan ve günümüzde medyanın ünlü sanatçılarla ilgili aktarımları sayesinde pek çoğumuzun aşina olduğu yeni bir şiddet türü ortaya çıkmıştır;
Teknoloji şiddeti, genel olarak mahremiyeti yaymakla tehdit etmeyi içerir. Dedikodu ve ithamlarla kişilerin özel bilgilerini internet ve sosyal paylaşım sitelerinde paylaşmayı içeren bu şiddet türüne dijital şiddet de denir.
Türkiye’de her üç kadından birinin şiddet gördüğü bilinmekle birlikte en fazla karşılaşılan şiddet türünün fiziksel şiddet olduğu saptanmıştır. Özellikle ailevi faktörlerin etkili olduğu bu durum, ebeveynlerinden şiddet gören veya ailesinde şiddetin varlığına şahit olan çocuklar için risk faktörü oluşturur. Küçük yaşta bu tür olaylara maruz kalma, ileride gücünü yetirebildiği her varlığa şiddet uygulama ile paralellik gösterir. Buna en çarpıcı örnek ise okullarda sırayı kazıma davranışının sıkça gösterilmesidir. Bir süre sonra öğrenciler arasında cazip bir davranış haline gelmesi de şiddet eğiliminin yayılma hızı hakkında bizlere fikir vermektedir.
Medyada çıkan haberlere bakıldığında şiddet olaylarının ergenlik döneminde artış gösterdiği söylenebilir. Yine Türkiye’de yapılan bir araştırma, fiziksel şiddetin yoğunluğuna paralel olarak lise öğrencileri arasında bedensel zorbalığın yaygın olduğunu ortaya çıkarmıştır.
Şiddetin türleri içerisinde en bilineni fiziksel şiddet olsa da diğer şiddet türlerinin de yaygın olduğu bilinmektedir. Ancak diğer türler somut veri toplama açısından daha büyük sıkıntılar taşıdığından fark edilmesi ve müdahale hizmetleri verilmesi konusunda sorun yaşanmaktadır. Özellikle psikolojik şiddet, saklanma oranı yüksek olduğundan en tehlikeli şiddet türlerinden biri olarak lanse edilmektedir.
Şiddete Maruz Kalındığında Neler Yapılabilir?
·         Can güvenliğinizi tehdit eden bir durum söz konusu ise en yakın polis karakoluna bildirin.
·         Yaşadığınız durumu bir arkadaşınız veya bir yakınınızla paylaşın.
·         Acil durumlarda yanınızda bulunması fayda sağlayacak bilgi ve belgeleri hazır bulundurun. (kimlik, yakınlarınıza ait telefon numarası vb.)
·         Eğer herhangi bir kolluk kuvvetinden yardım isteme şansınız yoksa sizin yerinize ihbarda bulunabilecek birine durumu bildirmeye çalışın (Mağdur olduğunuzu anlatacak şifreli bir haberleşme şeklinde olabilir. Örneğin, bu akşam hangi diziyi izleyeceksin?)
Devlet kurumları ve çeşitli kuruluşlar gerek bilgilendirme gerekse yardım hizmetleri konusunda geçmişten günümüze büyük bir ilerleme kaydetmiş ve mağdur bireylere yönelik çalışmalarına hız kesmeden devam etmişlerdir.
Şiddet Gördüğünüzde Başvurabileceğiniz Kurumlar Hangileridir?
·         Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı
·         Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (Şönim)
·         Kolluk Birimleri (Polis/Jandarma)
·         Valilik/Kaymakamlıklar
·         Kadın Dayanışma Merkezleri
·         Sivil Toplum Kuruluşları
·         Sağlık Kuruluşları
·         Adli Kurumlar
·         Barolar
·         Belediyeler
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, temeline kadın, çocuk, yaşlı ve engelli gibi toplum içerisinde dezavantajlı duruma düşebilecek bireyleri alır ve bu gruba yönelik faaliyetler düzenler. Dolayısıyla kadına şiddet konusunda hassas bir anlayışa sahip temel kurumları bünyesinde barındırmaktadır.
Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı kuruluşlardır. Bu kuruluşlar durumunuzun tespiti, değerlendirilmesi ve ihtiyaçlarınızın karşılanması aşamalarında sizlere destek ve yardım hizmetlerini yürütür. Ekonomik, psikolojik, sosyal ve hukuki konularda destek sağlanır. Bunun yanında temel ihtiyacınız olan sağlık desteği de yine bu merkezler aracılığıyla sağlanır. Haftanın 7 günü 24 saat hizmet veren bu kuruluşlarda tercihen kadın çalışanlar bulunur. 2016 temmuz itibariyle 47 ilde bulunan Şönim’lerin 81 ilde yaygınlaştırılması için çalışmalar devam etmektedir.
Bunların dışında adli kurumlar ve barolar hukuki destek, sağlık kuruluşları ise teşhis ve tedavi hizmetleri vermektedir. Diğer kuruluşlar da güvenlik ve acil ihtiyaçlar konusunda yardım ve yönlendirme yapmaktadır.
Şiddet konusunda bahsedilmesi gereken bir başka konu da “Alo 183” hattıdır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının 7 gün 24 saat açık bir başka hizmeti olan bu hat, aile, çocuk, kadın, engelli, yaşlı, şehit yakınları ile gaziler ve gazi yakınlarına yönelik çağrıları değerlendirmektedir. Bu hattın ele aldığı en önemli sorunlardan biri de şiddettir. Durumun aciliyeti de göz önünde bulundurularak gelen ihbarlara ivedilikle cevap verilmektedir.
Şiddete Maruz Kaldığınızda Yararlanabileceğiniz Haklar Nelerdir?
·         Barınma (size ve çocuklarınıza)
·         Geçici maddi yardım
·         Psikolojik destek
·         Kreş ücreti sağlama
·         Geçici koruma altına alma
·         Hayati tehlike durumunda kimlik bilgilerinin gizlenmesi ve değiştirilmesi
Görüldüğü üzere şiddete maruz kalındığında başvurulabilecek kurumlar ve alınabilecek pek çok yardım mevcut. Sosyal devlet anlayışı neticesinde geliştirilen politikalar ile mağduriyetler giderilmekte ve şiddetin azaltılması konusunda çalışmalar yapılmaktadır.
        Sizler de eğer şiddet mağduru iseniz veya şiddete maruz kalan birinden haberdar olduysanız ilgili kurumlarla iletişime geçebilir ve mağduriyetin giderilmesi yönünde gerekli adımları atabilirsiniz.
        Esen kalın.
        Psiket..

4 yorum:

  1. bu konun disinda diger konularinda cok guzel, tesekkur ederim takibindeyim

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel bir kapsamlı yazı olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şiddetin bilinen şekliyle sadece fiziksel boyutta değil psikolojik, ekonomik vs diğer boyutlarını da insanlar bilmeli ve maruz kaldığı/kalabileceği durumların farkında olmalılar diye düşünüyorum. Sonrasında ise çözüm önerileri üzerine düşünülmelidir. Umarım faydalı olmuştur, beğenmenize sevindim.

      Sil

NORMALLEŞME PSİKOLOJİSİ

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de görülmeye başlanan Covid-19 nam-ı diğer Koronavirüs artık adının anıldığı yerde hüznü çağrıştırmakta...