16 Ocak 2020 Perşembe

HARFLERİ ÖĞRENİYORUM

   
     Alfabemizi öğrenme sürecini eğlenceli hale getirebilmek adına tasarladığım ve çocukların öğrenme konusundaki isteklerini artırabilmeyi amaçladığım"Harfleri Öğreniyorum" seti karşınızda! 29 harfi sırasıyla içlerinde bir adet somut kelime ile birlikte kartlar halinde düzenledim ve renkli görsellerle destekledim. Böylece çocukların klasik sözlü anlatımdan ziyade renkli görsellerle desteklenen harfleri daha akılda kalıcı şekilde öğrenebilmelerini sağlamaya çalıştım. Ayrıca görsellerdeki sözcüklerin Türk Dil Kurumu' nda belirtilen anlamları da ekte mevcut!

     Harf Kartları Nasıl Kullanılır?
     Her harf görselinin çıktısı alınır ve çocuklara dağıtılır. Harfler sırasıyla öğretilirken kartlarda yer alan sözcüklerin anlamları çocuklara sorulur ve önce onların yanıt vermelerine müsaade edilir ardından varsa yanlış veya eksikleri giderilerek doğru yanıt anlatılır. Görseldeki sözcüklerin anlamları öğrenildikten sonra o harfle başlayan başka ne gibi sözcükler olabileceği sorusu yöneltilerek öğrenciler yeni kavramlar öğrenmeye teşvik edilir.

     Harf Kartları Öğrenmeye Nasıl Bir Destek Sağlar?
     Eğer renkli çıktı kullanılırsa çocukların ilgisini derse çekmek ve katılımlarını daha kolay olacaktır. Belki de günlük hayatta fark etmedikleri pek çok sözcük üzerine arkadaşlarıyla birlikte fikir yürüterek konuşacaklarından harfler ve sözcükler onlar için daha akılda kalıcı olacaktır. Kartların arkasına sözcüklerin çocuklar için anlaşılır hale getirilmiş anlamları da yazılırsa yanlarında taşıdıkları kartlara ders sonrasında bakarak tekrar yapma şansları artacaktır.
     Keyifli dersler.
     Psiket..































TDK – KELİMELER
Ağaç: Meyve verebilen, gövdesi odun veya kereste olmaya elverişli ve uzun yıllar yaşayabilen bitki.
Bal: Bal arılarının bitki ve çiçeklerden topladıkları bal özünden yapıp kovanlarındaki petek gözlerine doldurdukları, rengi beyazdan esmere kadar değişen tatlı, koyu, sıvı madde.
Ceket: Erkeklerin ve kadınların giydiği, genellikle önden düğmeli, kalçayı örten, kollu üst giysisi.
Çanta: Kösele, meşin, kumaş vb. hafif malzemeden yapılıp büyüklüğüne göre para, evrak, yiyecek vb. koyup taşımaya yarayan kap.
Doktor: Bir fakülteyi veya bir yüksekokulu bitirdikten sonra belli bir bilim dalında en yükseköğrenim basamağına vardığını, geçirdiği özel sınavla ve başarılı bir eserle gösterenlere verilen akademik unvan.
Elma: Gülgillerden, çiçekleri pembe veya beyaz bir ağacın kabuğu parlak , sert, kırmızı, sarı ve yeşil renkte, kokusu hoş, tadı ekşi veya tatlı, dokusu gevrek, ufak çekirdekli meyvesi.
Fil: Filgillerin hortumlular takımından, Afrika ve Asya’ nın sıcak bölgelerinde yaşayan, çok iri, kalın derili hayvan.
Göz: Görme organı, basar.
Havuç: Maydanozgillerden, koni biçimindeki etli kökü için sebze olarak yetiştirilen, iki yıllık otsu bir kültür bitkisi, yeregeçen.
Işık: Cisimleri görmeyi, renkleri ayırt etmeyi sağlayan fiziksel enerji, erke, ziya, nur, şavk.
İnsan: Toplum halinde bir kültür çevresinde yaşayan, düşünme ve konuşma yeteneği olan, evreni bütün olarak kavrayabilen, bulguları sonucunda değiştirebilen ve biçimlendirebilen canlı.
Jöle: Meyve suyunun şekerle kaynatılmasıyla istenilen yoğunlukta elde edilmiş şekerleme.
Kalem: Yazma, çizme vb işlerde kullanılan çeşitli biçimlerde araç.
Leylek: Leyleksilerden, kışın tropikal Afrika’ da yaşayan, siyah telekli, uzun gagalı, uzun bacaklı, büyük, beyaz, göçmen kuş.
Muz: Muzgillerden, sıcak bölgelerde yetişen, bir çenekli, çok yıllık bir bitkinin kendine özgü hoş kokulu, tatlı, besleyici, kalın kabuklu, uzun meyvesi.
Nine: Torunu olan kadın, büyükanne, nene.
Olta: Balık avlamada kullanılan, ucuna çengelli iğne takılı, çoğunlukla naylon tellerden veya at kuyruğu kılından yapılmış iplik.
Ördek: Perde ayaklılardan, evcil ve yabani türleri bulunan su kuşu, badi, badik.
Pasta: İçine katılmış türlü malzemelerle özel bir tat verilmiş, fırında veya başka bir yolla pişirilerek hazırlanmış bir hamur tatlısı.
Radyo: Elektrik dalgalarıyla düzenli yayın yapan istasyonun yayınlarını alan araç.
Silgi: Kalem veya daktiloyla yazılmış, çizilmiş şeyleri silmeye yarayan, birleşiminde kauçuk olan nesne.
Şemsiye: Bir sapın üzerinde esnek tellere gerilmiş, açılıp kapanabilen, yağmur ve güneşten korunmak için kullanılan, su geçirmez kumaştan yapılmış taşınabilir eşya, güncek.
Tarak: Saçların, sakalın, hayvan tüylerinin karışıklığını gidermeye veya kadınların saçlarını tutturmaya yarayan dişli araç.
Uçak: Kanatlarının altındaki havanın yaptığı basınç yardımıyla yükselip ilerleyebilen motorlu hava taşıtı, tayyare.
Üzüm: Asmanın taze veya kuru olarak yenilen ve salkım durumunda bulunan meyvesi.
Vazo: Çiçek koymak için kullanılan, cam, toprak, porselen vb. madenlerden yapılan, türlü boyut ve biçimlerde olabilen kap.
Yelken: Rüzgar gücünden yararlanarak geniş bir yüzey oluşturacak biçimde yan yana dikilen ve teknenin direğine uygun bir biçimde takılarak onu hareket ettiren kumaş veya şeritlerin tümü.

Zil: İşaret vermek, uyarmak, çağırmak için kullanılan ve bir çan ile bu çana vuran bir tokmaktan oluşan, elle veya başka düzenlerle işletilebilen araç.























Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

NORMALLEŞME PSİKOLOJİSİ

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de görülmeye başlanan Covid-19 nam-ı diğer Koronavirüs artık adının anıldığı yerde hüznü çağrıştırmakta...