30 Ocak 2020 Perşembe

MARGE EATON HEEGARD DUYGULARIMI ÇİZİYORUM SERİSİ


Marge Eaton Heegard, sosyal hizmet uzmanı ve sanat terapisti olarak bilgi ve becerilerini çocukların gizli dünyasını keşfetmeye adamış bir yazardır. ABD’ li yazar, çocukların konuşmakta ve düşüncelerini ifade etmekte en çok zorlandıkları konularda temel resim becerileriyle etkinlikler gerçekleştirmeye olanak tanıdığı 06-12 yaş grubu çocuklara uygun olarak hazırlanmış seri kitapları ile çocuklarla yapılan görüşmelerde büyük bir kolaylık sağlamıştır. Kitapların başlığına uygun olarak o konuyu anlatan basit çizimler ve yine temaya uygun olarak çocuğun hayal gücüne bırakılmış çizimler yaptırarak çocukların anlamakta zorlandığı günlük yaşam sorunları ile travmatik olaylar üzerine konuşmak ve sorunların çözümüne odaklanmak için öğretmenler ve ruh sağlığı çalışanlarının başucu kitapları olmaya aday bir başyapıt demek yanlış olmayacaktır.
Kitapların başında “uygulayıcılara” “velilere” ve “çocuklara” yazılmış bilgilendirme yazıları ve içindekiler bölümü bulunmakta ardından resimli etkinlik bölümleri başlamaktadır. Her çocuğun gelişim düzeyi yaşına göre farklılık gösterebileceğinden sırasıyla her etkinliğin yapılması zorunlu değildir. Çocukların çabuk yorulabileceği de hesaba katılarak belirli aralıklarla düzenlenecek görüşmelerle parçalar halinde kullanılabilir.

Serinin Kitaplarının İsimleri Nelerdir ve İçerikleri Nasıldır?

Öfkemi Kontrol Etmeyi Öğreniyorum
“Bu kitap çocuk çocukların ve yetişkinlerin birlikte çalışarak öfkelerini anlamalarına ve kontrol etmelerine yardımcı olmak amacıyla hazırlandı. Kitap, çocukları ve yetişkinleri birbirleriyle iletişim ve bağ kurmaya teşvik ederken doğru ve sağlıklı kavramlar öğrenebilmelerini sağlar.
Bu kitap ailelerin öfke kontrolü sorunlarıyla ilgili farkındalık geliştirmelerine ve davranışlarında değişiklik yapmalarına yardımcı olabilir. Hem ailelere hem de çocuklara öfkelerini yatıştırmak için bir fırsat sunarken iletişim ve problem çözme becerilerini de geliştirir.”

Yetişkinler Beni İncitiyor
“Bu kitap, istismara uğramış 6-12 yaşlarındaki çocuklar için hazırlanmıştır. Kitap üzerinde, istismara uğramış çocuklar konusunda uzman bir yetişkinle çalışılmalıdır. Çocuklar duygularını anlamayı ve anlatmayı öğrendikçe, iyileşmek ve travmayı atlatmak için önemli başa çıkma becerileri geliştirecek ve yaşananlardan hayat dersleri çıkarılacaktır.
Şiddetin yaşandığı evlerde yetişen çocuklar, öfkelerini yönetmek ve kendilerini kontrol etmek konusunda zayıf modellere sahiplerdir. Gelecek nesillerin de istismarcı olmalarını önlemek için onlara eğitim, destek ve daha iyi yetişkin modeller sağlanmalıdır.”

Benden Farklı Olanla Yaşamayı Öğreniyorum
“Bu kitap, 6-12 yaşlarındaki çocukların, sayfaları kendi istedikleri şekilde resimlemelerine uygun olarak hazırlandı. Çocuğu iletişim kurmaya teşvik etmek için onda düzenli olarak çizdikleri hakkında konuşmasını isteyin.
Bu kitap çocukların farklılıklarla ilgili duygularını çizim yaparak ifade etmelerini sağlar. Farklılıklar dünyamızı zengin ve ilginç kılan şeylerdir; gerçekten de toplumumuzun gücü çeşitliliğinde yatar. Ama çocuklar için farklılıklar korkuya, rahatsızlığa ve özsaygı eksikliğine sebep olabilir. Başkalarına ve kendilerine duydukları saygıyı geliştirmeleri için herkesin farklı ve özel olduğunu öğrenmeleri gerekir.”

Evcil Hayvanımla Vedalaşıyorum
“Bu kitap, 5-12 yaşlarındaki çocukların, evcil hayvan kaybının yarattığı duygularını anlamalarına ve ifade etmelerine yardımcı olmak amacıyla hazırlandı. Çizim yapmak kişileri iletişim kurmaya teşvik eder. Her 5-6 sayfada bir, çocuktan çizdikleri hakkında konuşmasını isteyin. Sessizce dinleyin sonra evcil hayvan kaybıyla ilgili kendi duygularınızı paylaşın ya da çocukluğunuzdaki bir evcil hayvandan bahsedin.
Çocuklara evcil hayvanlarıyla vedalaşmaları için fırsat vermek gerekir. Olabildiğince açık yüreklilikle bu kayıp hakkındaki gerçekleri konuşun ve kaybı sevgi ve ilgiyle iyileştirmeye çalışın. Yeni bir evcil hayvan almadan önce çocuğu kaybedilen evcil hayvanın yasını tutması için yeterli süre tanıyın.”

Annem ve Babam Boşanıyor
“Bu kitap, 6-12 yaşlarındaki çocukların boşanma ve keder duygusunu anlamalarına yardımcı olmak için hazırlandı. Boşanma, yaşanan kayıp ve değişim nedeniyle strese bağlı keder duygularına yol açar. Duygularını anlayamayan ya da sözel olarak ifade edemeyen çocuklar genellikle onları sağlıksız bir şekilde dışa vururlar.
Boşanmak yetişkinler için sancılı ve zor bir süreçtir. Bu süreç çocuklar için daha da zor olabilir. Çocuğun düşündükleri gerçekte olanlar kadar güçlüdür. Çocuğunuzun çizimlerine kulak verin, değişimin ve kaybın üstesinden gelmeyi öğrenmelerini sağlayacak yollar bulmalarında onlara yardımcı olun ve onları seven ve de güvenen önemli rol modelleri olmaya devam edin.”

Çok Sevdiğim Bir Yakınımı Kaybettim
“Bu kitap, 6-12 yaşlarındaki çocukların sayfaları kendi istedikleri şekilde resimlemelerine uygun olarak tasarlandı. Çocukların, bu kitabın onlara ölümü ve keder duygularını anlamalarında yardımcı olacak bir kaynak olduğunu bilmeleri gerekir.
Çocuklarla konuşurken ölmek ve ölü gibi doğru terimleri kullanarak ölüm nedeninin geçerli bir açıklamasını yapmanız gerekir. Muğlak terimler kullanmak ve onları korumaya çalışmak sadece kafalarının karışmasına neden olur. Ölümle ilişkilendirilen “uzaklara gitmek”, “uyumak” ya da “hasta olmak” terimlerini kullanmaktan kaçının. Çocuğun kayba verdiği tepkiyi dikkatlice izleyin."

Hastalığımla Yaşamayı Öğreniyorum
“Bu kitap, ciddi bir hastalık tanısı konmuş 6-12 yaşlarındaki çocuklar için hazırlanmıştır. Çocuklar genellikle endişelerini sözcüklerden ziyade resimlerle daha rahat anlatırlar.

Hastalıkla karşı karşıya olan çocuklar farklı farklı duygular yaşarlar. Bazen hastalıklarının yaptıkları veya yapmadıkları bir şeyin cezası olduğunu düşünürler. Duygularını ifade edemedikleri zaman saldırganlaşabilirler. Rahatlama egzersizleri, oyunlar, çizimler ve diğer yaratıcı dışa vurum yöntemleri, çocukların duyguları hakkında tartışmalarına ve kendilerini uygun bir şekilde ifade etmelerine olanak sağlar. Hastalıkları ve hissettikleri hakkında konuşmak başa çıkma yöntemlerini geliştirmenin ana unsurudur.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

NORMALLEŞME PSİKOLOJİSİ

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de görülmeye başlanan Covid-19 nam-ı diğer Koronavirüs artık adının anıldığı yerde hüznü çağrıştırmakta...